top of page

OpenCV 3.3.1 sürümünü sistemimize kurduk eğer daha yeni bir sürüm yayınlanmış olursa sisteminize kurulacak olan OpenCV sürümü o olacaktır.

Raspberry Pi'de Terminal ekranını açtıkdan sonra sırası ile

>>sudo su

>>apt-get update

>>apt-get upgrade -y

yazarak öncelikle sistemimizi güncelliyoruz sonrasında OpenCV açık kaynak kodlarını derleme işlemi yapabilmemiz için gerekli olan program ve paket kurulumlarını yapıyoruz.

>>apt-get install -y build-essential cmake git pkg-config libjpeg8-dev libjasper-dev libpng-dev libavcodec-dev libavformat-dev libswscale-dev libv4l-dev libxvidcore-dev libx264-dev libatlas-base-dev gfortran libeigen3-dev libtbb-dev libgtk2.0-dev python3.5-dev

Hata veren paket olursa silip tekrar deneyiniz (libgtk2.0-dev python3.5-dev hata verebilir)

libpng12-dev paketi Raspbian'a gelen güncellemelerden dolayı Mayıs 2018'den sonra libpng-dev olarak değiştirilmiştir.

İşlemimiz tamamlandıktan sonra github'dan dosyaların birer kopyasını Raspberry Pi'ye indiriyoruz

>>git clone https://github.com/opencv/opencv
>>git clone https://github.com/opencv/opencv_contrib

Daha sonra bu kodları derleme işlemine geçicez bunun için opencv dosyasında build isimli klasör oluşturup içine giriyoruz.

>>cd opencv

>>mkdir build

>>cd build

Bu adımda derleme işlemi için gerekli dosyalar hazırlanıyor

>>cmake -D WITH_TBB=ON -D WITH_EIGEN=ON -D CMAKE_BUILD_TYPE=RELEASE \ -D CMAKE_INSTALL_PREFIX=/usr/local \ -D INSTALL_C_EXAMPLES=OFF \ -D WITH_GTK=ON -D INSTALL_PYTHON_EXAMPLES=ON \ -D OPENCV_EXTRA_MODULES_PATH=~/opencv_contrib/modules \ -D BUILD_EXAMPLES=ON ..

Artık cmake ile dosyalarımızı derleme ve kurma işlemine geçebiliriz. Eğer -j4 ile hata alırsanız sadece make yazıp deneyin.

>>make -j4

Burada -j ile kaç derleme işlemi sırasında işlemcinin kaçtane çekirdeğini kullanmak istiyorusak onu yazıyoruz. Şuna dikkat etmemiz lazım fazla çekirdek kullanımı işlemcinin ısınmasına ve RAM kullanımının daha fazla olmasına sebep olur.

>>make install

>>ldconfig

yazarak derlemiş olduğumuz OpenCV dosyalarını Rasbian'a kuruyoruz. Burada ldconfig sistemde kütüphaneler için tarama yapar (yeni eklediğimiz kütüphane dosyalarını sistemin görmesini sağlar).  Sonrasında Python sürümlerinin ikisinide açarak (Python2 ve Python3) gelen ekrana import CV2 yazıyoruz ve hata vermezse OpenCV kurulumu tamamdır. Sonrasında cv2.__version__ yazarak kurulu olan OpenCV versiyonunuda öğrenebilirsiniz.

Raspberry Pi'ye OpenCV Kurlumu

bottom of page